just maken

Reacties uitgeschakeld voor just maken | 15 november 2015

Jusmaken.nl is de site voor “Jus liefhebbers”.
De feeling voor een goede “saus” voor bij het eten was altijd al aanwezig, maar sinds een paar jaar zijn wij echt gaan onderzoeken hoeveel verschillende soorten jus er wel niet gemaakt kunnen worden.
Dit wilde wij graag gaan uitzoeken, maar hadden geen idee waar wij dat overzichtelijk moest bewaren.
Dit was gelukkig snel verleden tijd door de jusmaken.nl website, waar zoals jullie kunnen zien al grote keuze aan jus staat.

De keuze uit verschillende jus maken bleek dan ook eindeloos, maar deze zijn natuurlijk niet allemaal even lekker.
Op jus maken hebben wij alleen de jus recepten staan die door ons gemaakt, geproefd en naar onze smaak verbeterd zijn!

Jus is een saus, vaak gemaakt van de sappen die van nature samen lopen tijdens het koken en vaak verdikt met bloem of maïzena voor een extra textuur.
In Noord-Amerika gebruiken ze de term gravy, omdat dit onderscheid maakt in de hoeveelheid verschillende sauzen.

Met een jus kun je veel verschillende kanten op. Een jus kan verder worden gekleurd en op smaak worden gebracht met verschillende kruiden (een eenvoudige combinatie is zout en specerijen) Kant en klare blokjes of poeders kunnen worden gebruikt als een vervangende smaak van vlees recepten.
Voorverpakte jus is natuurlijk ook verkrijgbaar, maar als er gekookt word in huis is een zelfgemaakte jus onmisbaar in de keuken.
Jus wordt vaak geserveerd met gebraad, gehaktbrood, rijst en aardappelpuree.

In Amerika kennen ze veel bijzondere jus sauzen zoals:

Chocolade jus: is een variëteit van jus maken met vet, meel, cacao poeder en soms een kleine hoeveelheid suiker.

Ei jus: is een Nantuasaus die wordt geserveerd over koekjes. Vlees vet (meestal van spek) en meel worden gebruikt om een dikke roux te maken.
De roux is met peper en zout op smaak gebracht. Water en melk worden toegevoegd, en de vloeistof word aan de kook gebracht.
Een goed los geklopt ei wordt dan langzaam toegevoegd aan de jus.

Giblet jus: word gemaakt van de ingewanden van een kalkoen of kip, dit word altijd geserveerd bij vlees gerechten.Mushroom jus: is een variëteit van jus gemaakt met paddenstoelen.

UI jus: bestaat uit grote hoeveelheden van langzaam gebakken, fijngesneden uien geserveerd met wijn, geklutste eieren bij karbonades of andere gegrild vlees soorten

Plantaardige jus of vegetarische jus: is een jus gemaakt met gekookt of geroosterde groenten.
Een snelle en smaakvol plantaardige jus kan bestaan uit een combinatie van groentebouillon, meel, boter, olie of olijfolie. Hiervoor zijn ook vegetarische bouillonblokjes verkrijgbaar met mazena zetmeel (graanbloem) een ingrediënt gebruikt als verdikkingsmiddel (roux).
Er kunnen ook groente sappen aan toe worden gevoegd van het verrijken van de smaken, die de jus een diepe donkere kleur kunnen geven.

Crème jus: veel gebruikt in de zuidelijke Amerikaanse keuken. Deze jus word gebruikt voor koekjes, kip of gebakken biefstuk.
Het is in wezen een Nantuasaus, met de roux van vlees uitgebakken vet en bloem. Melk wordt toegevoegd en verdikt door de roux.
Als de voorbereiding klaar is word zwarte peper en stukjes kippenlever of milde worst toegevoegd.
Naast Crème jus worden ook wel namen gebruikt zoals, land jus, witte jus, melk jus en worst jus.

Bruine jus: in de zuidelijke Amerikaanse keuken, is de naam voor een jus gemaakt van het uitgebakken vet van gebraden vlees of gevogelte. Het vet is uitgebakken op hoog vuur met uien en/of andere groentes, daarna word het verdikt met water, tarwebloem of maïzena. De naam “bruine jus” onderscheidt van witte jus in de zuidelijke Amerikaanse keuken.

Wat is een Nantuasaus?