Vegetarische jus maken

2013-03-17
  • Yield : Verhouding is voor 2 personen

Lekkere vegetarische jus maken

Ingrediënten:

– 2 eetlepels boter of olie
– 2 eetlepels bloem (voor roux wordt meestal maïzena gebruikt)
– 1 bouillonblokje naar eigen smaak toevoegen: groente bouillon, champignon bouillon, kruidenbouillon, uien bouillon etc.

Naar eigen smaak kan er het volgende toegevoegd worden:

– 1 ui
– Halve tomaat hier krijgt de jus een diepe kleur van
– Champignons
– 1 laurierblaadje
– 1 eetlepel ketjap manis

Method

Step 1

Vegetarische jus is eigenlijk helemaal niet moeilijk te maken. Je neemt een bakpan en maakt een roux: je smelt een klontje boter en roert daar een beetje bloem door tot deze goed bruin is.

Step 2

Dan voeg je beetje voor beetje groentebouillon, paddenstoelen bouillon of gewoon water toe tot je een dikke jus hebt. Een eetlepel ketjap en gesneden tomaat in fijne blokjes toevoegen en een minuut zachtjes laten koken.

Step 3

Eventueel binden met maïzena Voeg het ui-champignonmengsel toe aan de roux. Is je jus niet bruin genoeg? Voeg dan een beetje sojasaus toe. Om de jus nog lekkerder te maken kun je gebakken uitjes toevoegen. Er zijn ook mensen die stukjes ontvelde tomaat of tomatenpuree bij de jus doen.

Step 4

Breng op smaak met zout en peper. Heeft u Jus over? Geen probleem! Bewaren deze gewoon in de vriezer en je kunt het nog maanden bewaren. Tip: Schrijf er wel de datum op wanneer deze in de vriezer gegaan is.

Waarom een vegetarische jus maken? Misschien wil je gezonder leven?
Dan is vegetarische jus een goede keus!
Vegetarische jus is minstens net zo gezond als een dieet met vleesjus.

Vegetarisch eten bevat over het algemeen geen vet, maar meer dan genoeg eiwitten en zeer veel voedingsvezels.
Tevens is wetenschappelijk bewezen dat vegetariërs minder snel hart- en vaatziekten krijgen en over het algemeen een beter lichaamsgewicht hebben.
Echter betekend dit niet dat je zonder gevolgen vlees kan laten liggen.
Als je er toch voor kiest om vegetariër te worden, is het goed om te weten hoe je vlees op de juist manier kan vervangen. Vlees, vis en gevogelte zijn namelijk belangrijke leveranciers van ijzer, B-vitamines en eiwit.

Nog een vegetarische jus maken probeer eens jus zonder vlees

(Visited 23 times, 1 visits today)
Recipe Type:
Average Member Rating

(4.4 / 5)

4.4 5 263
Rate this recipe

263 people rated this recipe

Related Recipes:
  • rode wijn jus

    Rode wijn Jus

  • Roux Maken

    Makkelijk roux maken

  • champignon jus maken

    Heerlijke champignon jus maken

  • Afvallen tips

    Afvallen met Jus

  • Hoe maak je jus

    Hoe maak je jus

Comments (2)

  1. posted by Veertje on 7 januari 2015

    Sorry, ben reeds meer dan 30 jaar vegetariër.
    Maar men spreekt steeds over vleesvervangers, alhoewel vlees helemaal niet dient vervangen te worden !

    • posted by sampie on 7 januari 2015

      Beste Veertje,

      Bedankt voor uw bezoek aan jusmaken.nl.
      Wat wij hier vermelden is enkel een advies wat vaker gemeld word (zoals u ook al aangaf)
      Iedereen moet dit natuurlijk voor zichzelf bepalen.
      Uiteraard weet u met uw 30+ jaar ervaring precies wat wel en niet kan voor uw lichaam.

      Nogmaals bedankt voor uw reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *