Zoete-aardappel-oven

Zoete aardappel oven

Bron: http://zoete-aardappel.com/zoete-aardappel-oven/

Zoete aardappel oven gerecht

Voorbereidings tijd: 10 minuten
Tijd om te maken: 30 minuten
Porties: 4-6 personen.

De baktijden kunnen verschillend zijn; het hangt af van hoe dik en welk vorm de zoete aardappelen hebben.
Probeer deze gelijkmatig te snijden, zodat deze allemaal gelijkmatig kunnen bakken.
Voor het beste resultaat bak slechts met één bakplaat tegelijk.
Waarom suiker gebruiken? Dit helpt om de frieten te laten karamelliseren en zoetheid te geven, maar u kunt deze ook weg laten.

Karamellisatie
Zoete aardappel oven
is een vorm van oxidatie van suiker. Dit is een proces dat veel gebruikt wordt in de keuken vanwege de typische smaak en bruine kleur van karamel. Tijdens karamellisatie komen er vluchtige stoffen vrij met de typische karamelgeur.
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Karamellisatie

Nog een zoete aardaardappel oven gerecht.

Lekker, veel groenten uit de oven. Dit bijgerecht van zoete aardappelen oven en broccoli is mooi te combineren met gegrilde zalm of kip.

Grof gesneden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil 500 gram zoete aardappelen en snijd ze in de lengte in parten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 2 eetlepels zonnebloemolie door de aardappelparten en bestrooi ze eventueel met zout. Bak ze in de oven in ongeveer 45 minuten gaar.

Vergeet de aardappelen niet
Snijd het steeltje van 1 rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes. Snijd 1 bos salade-uitjes in schuine ringetjes en 2 tenen knoflook in plakjes. Keer de aardappelen elke 15 minuten. Verdeel ondertussen 500 gram broccoli in roosjes. Kook na 35 minuten oventijd de broccoli 4 minuten.

Maak af met sinaasappel-peperdressing
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie en bak de bosui 1 minuut. Voeg de rode peper en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Meng de broccoli erdoor en verwarm nog 1 minuut.
Schep de aardappelen op een grote schaal en meng de broccoli erdoor. Besprenkel met 3 eetlepels sinaasappel-peperdressing en serveer. Zo maak je zoete aardappel en broccoli.

Bekijk het recept: http://www.ah.nl

Ingrediënten nodig voor het zoete aardappel oven gerecht:

1 kilo zoete aardappelen
1/4 kop olijfolie of andere plantaardige olie
1-2 eetlepels suiker
1 eetlepel zout
1-2 eetlepels kruiden combinatie naar uw keuze: gerookte paprika, Chinese vijf-spice, pompoen spice, Cajun kruiden, enz.
Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 230 graden. (Voor nog krokantere friet, Verwarm de oven tot 260 graden.)

2. Schil de zoete aardappelen en snijd de uit eindes af. De aardappelen worden in de lengte door tweeën gesneden, als ze erg lang zijn halveer deze. Snijd de zoete aardappel is de gewenste vorm.
Er kunnen frieten, zoete aardappel schijfjes en Belgisch friet van gesneden worden.

3. Leg nu de zoete aardappelen in een grote kom en voeg de olie toe. Mix deze goed zodat het één geheel is. Bestrooi dit met zout, suiker en specerijen naar uw keuze.
Gebruik uw handen om goed te mengen , zodat alle stukken zijn bedekt met olie en specerijen.

4. Verspreid de zoete aardappelen in een enkele laag op de bakplaat; de olie zorgt ervoor dat de zoete aardappelen niet blijven plakken.
Wilt u minder olie gebruiken? Dan kunt u dit proberen met 2 theelepels olie en aan de onderkant van de bakplaat een anti aanbak laag te leggen.

5. Dit kan gebakken worden voor 25 tot 30 minuten.
Na de eerste 15 minuten, draai alle stukken zoete aardappelen om. Terug in de oven en bak deze nog eens voor 10-15 minuten, of totdat ze goed gebruind zijn.

Tip: Laat de zoete aardappels afkoelen gedurende 5 minuten voor het opdienen.
Benodigdheden voor zoete aardappel oven klaar te maken
Bakpapier en een scherp mes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *